Vad är råvarorna i plastflaskor?

Polyetentereftalat

En plastflaska tillverkad av polyetylentereftalat har hartsidentifieringskoden 1. Också känd som PET, PETE eller polyester, den används ofta för kolsyrade drycker, vatten och livsmedelsprodukter eftersom den är stark och lätt. Liksom de flesta plast tillverkas PET av petroleumkolväten, bildade som en reaktion mellan etylenglykol, en färglös viskös hygroskopisk vätska och tereftalsyra, en organisk förening. Under produktionsprocessen polymeriserar PET för att bilda långa molekylkedjor.

Polyeten med hög täthet

Hartsidentifieringskoden 2 anger högdensitetspolyeten (HDPE). Det är ekonomiskt och ger en effektiv fuktbarriär, vilket gör det till det mest använda materialet för plastflaskor. Den är gjord av petroleum, en naturligt förekommande vätska som finns i geologiska formationer under jordens yta. HDPE är resistent mot många lösningsmedel och har ett högt täthet-styrka-förhållande, vilket gör den till den perfekta plasten för återanvändbara och återvinningsbara flaskor. Det används också för att tillverka rör, timmer, fyrverkerier och plastpåsar.

Polyeten med låg densitet

Lågdensitetspolyeten (LDPE) har en liknande makeup som HDPE men är mer genomskinlig, mindre kemiskt resistent och mindre styv. LDPE, som har hartsidentifieringskod 4, är tillverkad av monomeren eten och används oftast för att tillverka plastpåsar, men den kan också hittas i tvättmedelsflaskor, doseringsflaskor och pressbara flaskor för livsmedel som honung och senap.

Polystyren

Polystyren (PS) är en syntetisk aromatisk polymer tillverkad av monomerstyren. Det kan vara fast eller skummat och har hartsidentifieringskod 6. Som en styv plast med en utmärkt fuktbarriär och låg värmeledningsförmåga används PS ofta för att tillverka flaskor för torra produkter, såsom vitaminer och aspirin. Vissa mjölk- och yoghurtdrycker kan också komma i PS-flaskor.

IMG_9928